Thursday, 22 December 2016

#MyTravelokaEscapade: WHY JAPAN & SURVIVAL KIT FOR MUSLIM TRAVELLER??

No comments

Entering 2017, what be the most exciting part for me??
hurrmm..of course la my holiday planning for next year...
I need Holiday Lah!!!
yeapp..thanks to TRAVELOKA yang memudahkan ticket and hotel hunting for almost every travellers like me...

now Traveloka ada contest and korang ade peluang tuk stand a chance to win a free trip...
destination?? your dream destination...weeee....
why not kan...bukan slalu ade orang nak taja i pergi holiday...


so,for this contest...i choose JAPAN..
why??because of this...

MOUNT FUJI


Thursday, 3 November 2016

"ONLINE REVOLUTION" ("JENAMA UNTUK SEMUA") dari LAZADA

1 comment


LAZADA merupakan destinasi membeli belah terkenal di Asia Tenggara.
Bukan hanya di Malaysia, malah Singapura,Thailand,Vietnam, Filipina dan Indonesia.
Lazada juga adalah salah satu medium membeli belah tersibuk sepanjang tahun.
Menyediakan lebih dari 1000 jenama yang semestinya memberi peluang pilihan yang pelbagai. 
sekarang semua di hujung jari...mudah dan pantas kekdahnye..

Tahun ni Lazada kembali dengan "Online Revolution" yang mana akan berlangsung selama sebulan..
Kempen ini dah pun bermula sejak dari December 2012.
lame tu...kirenye banyak tahun dah diorang buat kempen ni..sape yang tak aware tu rugi...
jadi tahun ni Lazada kembali dengan tema "Jenama untuk Semua".
Bila?? dah start dah ni...

bermula 11 November 2016 hingga 14 Disember 2016


http://www.lazada.com.my/
jom terjah!!!!

Friday, 21 October 2016

TRAVELOG PERAK: VICTORIA BRIDGE

2 comments

assalamualaikum...wehuuu...
kali ni nak cover satu lagi tempat rare yang korang kena singgah kalau pergi Perak...
landasan keretapi yang dah tak diguna tapi ramai yang datang...
view superb tuk photoshoot wedding kat sni..
yang korang kena tahan..kepanasan jela..hiks..
location jambatan ni??dari Kuala Kangsar nak ke Sg Siput akan lalu..ade je signboard..
lagi senang korang Waze je..sekarang kan mudah..

VICTORIA BRIDGE


jambatan ni terletak di Pekan Karai, Perak..
and jambatan ni dinamakan sempena Ratu Victoria semasa zaman pemerintahannya..gitu sejarahnye..
tapi sampai sekarang masih diguna pakai oleh orang ramai tuk merentasi Sungai Perak..
dah lebih dari 1 abad kewujudan jambatan ni dan masih dipelihara dengan baik...
yela..siap bole berdiri amik gambar kat atas tu kan..
jambatan ni jugak antara jambatan keretapi yang tertua kat Malaysia..

Wednesday, 19 October 2016

TRAVELOG PERAK: BUKIT BEREKEH: MISI MENGEJAR AWAN CARPET

8 comments
assalamualaikum...wehuuu...
second entry tuk travelog ke Perak aritu...
duk google mane nak g lagi kat sane2..tetibe ternampak post kat HACAM nye page...
hurrmmm..menarik jugak ni...

misi tuk location ni dinamakan : "misi mengejar awan carpet"
so, pukul 4pagi camtu kitorang dah bangun gerak ke Kampong Bawong..
yang ni pon berpandukan Waze jugak..so Waze jela jawapannye.
so, sampai kat sane korang park je kereta kt Masjid kampung tu..
sebabnye jalan nak ke kaki bukit tu agak tak sesuai kalau naik kete yang bukan 4x4 ni...


Monday, 17 October 2016

TRAVELOG PERAK: TASIK CERMIN, IPOH

2 comments
assalamualaikum....
wehuuu...keje tetap keje..cuti tetap kena jugak g bercuti...
actually post ni patutnye sebelum g Vietnam aritu..
tapi xpela..kasi up dulu Vietnam punye post yang berpart2 tu kan..

yang ni actually holiday with family..
sambil2 g melawat abang aku yang tercampak keseorangan kat Perak tu..
so, kitorang pon pakat berholiday kat sane ramai2..
makanya family holiday kami tahun ni start kat Perak..
antara port best yang ade kat Ipoh..meh nak share ngan korang...

terowong masa ditemui...

Wednesday, 12 October 2016

TRAVELOG VIETNAM: SHOPPING TIPS AT HCM DAY #4

2 comments

assalamualaikum....
fuuhhhh...mengejar masa nak siapkan entry tuk Vietnam ni...
so, tuk entry ari ke 4 and 5 ni aku gabungkan je sebab agendanye adalah same..
shoppingggg!!!!

actually ikutkan aku nak g jalan2 area bandar HCM...
tapi sebab dah terjebak ngan shopping nye isu ni susah sket..
selagi tak balik memang selagi tu la nak repeat kedai tu nak memborong kan...

so, pagi tu bangun pagi kitorang terus check out dari hotel Saigon Backpackers..
memang untuk malam last  kitorang dah booked hotel dekat ngan pasar malam tu..
nampak tu..dari awal agenda shopping tu dah di plan..haha
for me, yang ni hotel paling superb tuk trip ni..superb service..dekat ngan Malaysian Street..
so,memang recommend la korang amik hotel ni..

XAVIER HOTEL
hotel ni serius best..

Tuesday, 11 October 2016

TRAVELOG VIETNAM : DAY #3 MUI NE HALF DAY TOUR

No comments
yuhuuuuu...hamboii kemain lame nak tunggu update seterusnye kan..
i'm backkk!!! :p
ok..sambung entry tuk hari ke 3 kat Vietnam...
ikut pada tour, hair ke 3 kitorang akan gerak ke Mui Ne..
so pagi2 bangun kelaparan and siap2 tuk check out..

sambil2 tunggu bas kat bawah kitorang ngap la roti balance dari hari 1st tu untuk alas perut..
katenye kat Mui Ne seafood murah..hurrrmmm..jangan berharap sangat..kekeke
bas sampai and kitorang pon gerak ke Mui Ne...
it takes more than 4hours jugak tuk sampai ke sane..
naik bas biase..so hadapilah dengan tabah..view sepanjang jalan..superb..



Tuesday, 4 October 2016

TRAVELOG VIETNAM : DAY #2 DA LAT CITY TOUR

No comments

halluuuuu...baru sempat nak up entry Day #2 kat Vietnam...
so, tuk tour yang kitorang dah siap2 booking tu makanya tunggu jela diorang pick up..
pagi2 bangun and bersiap..makan maggi je kat hotel...
tengah2 makan, van sampai..makanya kite hangkut la maggi makan dalam van..
sorry ye tourists lain..tu je makanan yang kami ade tuk alas perut..
so, xleh nak bazir buang je kan...

tuk tour Da Lat, korang akan visit 6 places...
before lunch sambung balik lepas lunch around 5pm camtu settle dah..
so,akan ade masa berbaki tuk korang jelajah Da Lat on your own..
yang femes korang kena terjah..Night Market kat Da Lat..
ok..jom tengok antara places yang tour ni sediakan..

Thursday, 29 September 2016

TRAVELOG VIETNAM : DAY #1 HCM - DA LAT

No comments


morning!!!
mood coffee vietnam tak abis lagi gamaknye...haihhh
ok starting this entry will cover day by day punye entry plak..
so details will be based on the iti ok..
anything yang sempat and aku ingat nak share akan di share la ye...
 
Day 1 (21 sept)

9.00 am - Sampai HCM 10.30am - Jalan kaki ke Saigon Backpackers Hotel check booking untuk 23 Sept 
- Check bilik kosong tuk check in half day mandi and letak barang  
11.30am - Jalan area District 1 cari package ke Da Lat & Mui Ne
- Jalan2 area Pasar Ben Thanh and survey harge tuk shopping 24Sept
 

05.30pm - Balik hotel, mandi and siap2 check out
8.00 pm  - simpan separuh beg kat tour office and jalan2 area district 1  
9.00 pm  - lepak kat office tour tunggu time nak naik bas
11.00pm - naik sleeping bus ke Da Lat



banyak lagi part tak cover ni..


Tuesday, 27 September 2016

TRAVELOG VIETNAM: FULL BUDGET 5D4N BELOW RM500

No comments
assalamualaikum...
as promise la kan...semalam nak combine budget ngan iti tak sempat..
baru ade time nak buat list of budget yang habis kat Vietnam trip..
dah namenye bukan diva nye trip kan..so xdela bermewah2 ye..
selagi boleh kurangkan bajet kite try our best..kahkah...

ok..so here we are...
meh nak share ngan korang bajet yang mampu aku recall tuk trip kali ni..
so far within my personal budget lagi la..
shopping tu korang kena bajet sendiri la nanti eyh..
sebab memang mule2 buat iti tuk vietnam ni xmasuk agenda shopping tu..konon laa 
and budget ni jugak tak termasuk makan2 and coffee cost kat sane..
yang tu tengok jugak mcm mane kenyangnye korang kalau dah dapat shopping kan..



AMARAN KERAS:
* budget tidak termasuk perbelanjaan untuk makan, shopping dan kos tersembunyi yang lain.. hihi
* kos juga adalah hasil perkongsian kos 3 orang travel partner
* kos makan di Da Lat dan Mui Ne paling minimum disebabkan makanan halal yang tak dijumpai..



Monday, 26 September 2016

TRAVELOG VIETNAM: FULL ITINERARY 5D4N:HCM-DA LAT-MUI NE

13 comments
wehuuu....i'm back already..hiks..
alhamdulillah my trip went smoothly..
walaupun macam2 jugak cite and warning aku dapat sebelum this trip..
this time xdela jauh pon aku g..standard la aku jalan dekat2 je.. tapi agak penat jugakla...huhu
selalunya org ke sini nak shopping kaw2..tapi for me shopping tu sampingan dari trip..
lame dah tak g jalan2 ksoongkan poket..so memang kena cari plan lain nak lari dari lepak lame2 kat tempat shopping tu..
so, meh nak share ngan korang yang nak jalan2 the other side of Ho Chi Minh City..

so for this trip aku cover 3 tempat..
Ho Chi Minh -Shopping
Da Lat - enjoy the scenery and cold weather (ala2 cameron higlands)
Mui Ne - padang pasir and beach



but really appreciate this trip sebab new experience g travel city by city naik bus..
satu lagi goal aku adalah nak try trip by train plak..
hurrrmmmm..yang tu nantila menyusul..
so, jom tengok iti tuk 5 hari aku kat sane...semalam baru balik..fresh nih..



Monday, 5 September 2016

TRAVELOG SINGAPORE:MRT ROUTE TO BEST ATTRACTIONS IN SINGAPORE

4 comments

hallluuuu...ok ni final entry tuk trip Singapore kali ni...
just sharing mane yang aku rase dapat share ngan korang..
tak tahu la ade yang abce ke x blog ni kan..hahaha

ok..kali ni nak kasi korang direction to must visited places kt Singapore ni..
sebabkan my trip ni via public transport..so makanya memang MRT pilihan terbaikla..
lagipun service MRT ni senang and paling mudah tuk korang guna..




paling senang korang nak faham...korang print color maps ni siap2..
and it will be ur bestfren bile sampai sane..trust me..hahaha
make sure print tu nampak station2 tu punye name..hihi..
ok..jom tengok antara palces yang korang leh g gune MRT ni...
tapi tengokla jugak time nak book hotel tu korang akan duduk area yang paling dekat ngan station mane..
nak senang duk area Bugis sebab that station antara station yang bole beli tourist pass.. 

Friday, 2 September 2016

TRAVELOG SINGAPORE:PERMAINAN WAJIB TRY DALAM USS

3 comments
wehuuuu...sementara semangat holiday tak abis lagi ni better aku update cepat..
almaklumla..kang xde masa sure tak berupdate blog ni..
elok sangatla dengan title "sunyi" tu kan...

ok..entry kali ni nak share dengan korang games yang wajib korang try kalau g USS
hurrmm..kalau ikutkan memang tak sempat la nak try sume game tuk satu hari tu..
tempat dah la besar..ngan nak beratur take turn main lagi..
tu belom amik kire badan dh penat and lapar tu..hihi...so choose ur games wisely..hihi

ok jom tengok ape yang best...
aku rank ikut paling the most yang paling best la eyh..
tapi ikut aku nye rank ni adalah ikut orang yang suke challenge...
masuk2 je korang kena lari ke kanan dlu..





Thursday, 1 September 2016

TRAVELOG SINGAPORE:JB KE USS VIA PUBLIC TRANSPORT

2 comments

wehuuu...assalamualaikum...
alhamdulillah...mampu tuk up satu entry lagi..
yang ni best..new experience tuk aku..
for me..the best part tuk trip kali ni adelah menggunakan public transport..
alaa..tak susah mane kalau kite wat research dulu b4 g..gigih sket la..
ok..kali ni meh nak share kat korang cara nak ke USS dari JB guna public transport..
so, details la sket nanti senang korang nak siap2 bajet kan...

trip kali ni hanyalah menggunakan.. BAS, MRT, MONORAIL dan JALAN KAKI
so, be prepare dengan kasut yang paling selesa korang pakai..
tapi kalau dah namenye trip..sakit pon bole hilang kan..
ok..jom tengok route ke USS..





Tuesday, 30 August 2016

TRAVELOG SINGAPORE:TIKET USS MURAH DARI FIQRAH GLOBAL SETELAH DITIPU AGEN TIKET

6 comments
assalamualaikum...alhamdulillah masih lagi disini..
kali ni nak wat special review untuk tips korang nak beli tiket USS...
bagi yang rase nak senang boleh deal terus dengan website Resort World Sentosa terus...

WARNING: entry ni panjang untuk kasi korang paham story sepenuhnye..

tapi tuk kami2 yang memang trip ala bajet ni kena la betul2 cari yang murah..
so, cari punye cari jumpe la satu agen ni yang memang jual tiket murah kat Insta..
for me, kalau nak beli ape2 yang melibatkan harga yang agak murah kena la check betul2 kan..
so, inisiatif yang aku ade cuma tanye pada orang yang pernah beli tiket dengan agen tersebut...



Monday, 29 August 2016

TRAVELOG SINGAPORE: FULL ITIRENARY AND BUDGET 2D1N SINGAPORE

6 comments
salam...wehuuu..kembali bersiaran..hihi
ari isnin yang panjang ku rasakan..
almaklumla baru balik pagi tadi terus masuk keje..ko rase?

tapi not bad..sebab stress dah hilang sket dah..

masuk keje pon lemau sebab badan sakit2 tak hilang lagi ni...
sakit tu la mengingatkan kepada memori yang belom habis nak moveon kan..
hahaha..so kali ni meh aku share iti berjalan yang dekat ngan Malaysia and senang..

actually ni 1st trip aku fully naik public transport..
fully tau..naik bus lompat2 and MRT je..
hebat ku rasakan dengan kesengalan kaki hingga ke hari ni..
tu yang sampai gambar aku kt USS pun orang ckp kurus tu..kahkah..
ok jom usha iti..

ke SINGAPORE ke kita???




Monday, 27 June 2016

TRAVELOG TREKKING:GUNUNG IRAU,CAMERON HIGHLANDS

2 comments


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
abis dah travelog jalan-jalan sementara waktu ye...
nanti insya Allah kite sambung lagi...

so entry kali ni entry tertunda lepas dari travel surabaya tu...

actually unplanned trip sebenarnye..last minute confirm..
a week after balik surabaya ade plak trip naik Irau...
dah lame teringin nak g..so on jela kan..
yuran nak naik RM 35...so far ni paling murah aku jumpe..
korang bole tengok SANTAI CREWZ kat FB


finally...


Thursday, 16 June 2016

TRAVELOG SURABAYA:COBAN SEWU

No comments


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
hari ni baru dapat muncul balik kat sini...
tuk entry kali ni adalah part favorite aku...
sebabnye tempat yang aku cover tuk entry ni adalah one of my wishlist kat Surabaya ni..
and date aritu on my birthday..hiks

so tuk hari kedua last kat sane tuk kami bertiga je..
lepas iti dah di ammend tuk kesekian kalinya..kami ke sini..
and the view...subhanallah...

COBAN SEWU


subhanallah..


Friday, 10 June 2016

TRAVELOG SURABAYA:TAMAN LABIRIN,COBAN RONDO & PASAR ARAB

No comments


assalamualaikum...
اَلْحَمْدُلِلّهِ..jumaat pertama dalam bulan Ramadhan ni...
so how's ur puasa??ok x??
time2 puasa ni slow down and stop jap berjalan..
makanya kite kasi throwback jela ye..

ok..hari ni nak cover holiday hari yang ke 4 kat Surabaya..
yang ni part santai2 tuk hari last lagi 2 orang travelmate kami..
xbanyak yang kitorang cover aritu sebab nak kejar balik ke airport yang amik masa 3 jam..
pagi tu cover 2 tempat ni je..

Coban Rondo & Taman Labirin

cantikkan??