TRAVELOG SUNYI

Tuesday, 6 February 2018

TRAVELOG BANGKOK: ITINERARY AND BUDGET 5D4N BANGKOK

8 comments

assalamualaikum...
lame weyh tak update blog...JAPAN punye trip tertangguh nak update...
nampak xleh nak move on nye tu...
so kite skip dlu trip santai ke Bangkok dulu eyh..
memandangkan ramai plak yang tanye iti and budget ke sane..


actually ni pon last minute trip..makanya tiket flight tu agak xbape promo la ye..
ni ala2 trip reunion Japan di Bangkok...
ok jom tengok budget and iti kat sane...

Day #1
5.10pm - Depart from KLIA
6.30pm - Arrive Don Muang International Airport (Bangkok time late 1 hour)
             - Beli simkad AIS color hijau
             - Exit 5 amik bus nombor 2 ke Mo Chit station
             - Mo Chit station take BTS to Ratchathewi station
             - Jalan kaki je ke Movylodge Hostel and check in
             - Dinner at Farida Fartonee
             - Jalan2 at Talad night market

Budget day #1 : Hostel : 1800 baht (5d4n)
                        : simkad: 150baht
                        : Bus      : 30 baht
                        : BTS     : 40 baht
                        : Dinner : 70 baht

Interior hostel ni nampak mewah
Day #2
6.00am     -  take Grab keThonburi station
7.50am     -  train to Thamkra sae (death railway) - sejarah railway ni sadis kalau dibace..google la ye
12.15pm   - Arrive and take photo around 1 hour here
2.35pm     - take train back to Thonburi
6.30pm     - Arrive at Thonburi
                 - take Grab to Khao San night market (shopping sket)
                 - take Grab back to hostel area
                 - Dinner at halal area (sepanjangkedai Farida tu ade jual murtabak and roti canai)
                 - balik hostel lepak jap then tidoooo..


Budget day #2 : Grab Thonburi   : 80baht
                        : Train Death Railway      : 100 baht
                        : Lunch Maggi + Coconut Ice cream: 100 baht
                        : Souvenir : 100 baht
                        : Grab Thonburi-Khao San     : 35 baht/person
                        : Grab Khao San-Farida : 40 baht/person
                        : Dinner : 70 baht
Death Railway
Thamkra Sae station
along the way to Death Railway
Khao San Night Market
Day #3
7.30am    -breakfast
                - take BTS from Ratchathewi st. to Mo Chit st.
                - take Grab to Mo Chit bus station
9.50am    - minivan to Maeklong market took 2 hours
11.30am  - maeklong train lalu kat pasar
                - take photo and lepak makan mango sticky rice kt area train kejap
               - take minivan ke Chatuchak market (weekday xbukak market yang famous tu tapi okla
                 ade  jugak kedai yang bukak kat situ nak tengok2..
4.00pm   - take Grab to Terminal 21 (mall ikut negara setiap level)
6.00pm   - take Grab to Amena (kedai deret Fadira jugak)
               - reunion Japan kat kedai makan
               - jalan2 Talad night market
               - balik hostel lepak main UNO and tido

Budget day #2 : BTS   : 40baht
                        : Grab to Mo Chit Bus st.      : 43 baht/person
                        : Minivan from/to Maeklong: 200 baht
                        : Grab Chatuchak to Terminal 21 : 49 baht
                        : Grab Terminal 21 to Farida     : 61 baht/person
                        : Dinner : 90 baht
                        : Souvenir : 120 baht
Weirdest market in the world

Terminal 21 -London theme level
Day #4
7.00am   - breakfast
               - lepak dengan travelmate sorang tu yang nak balik aritu..
10.30am - jalan kaki ke Siam Paragon mall
               - MBK Mall
               - lunch at MBK food court
               - balik hostel jalan kaki
               - laundry baju kotor and lepak je kat hostel
6.00pm   - take Grab to Khao San (misi nak makan kerabu maggi makcik sedap)
               - shopping sikit2 and beli makanan tuk lepak kt hostel
10.00pm - take Grab to Neon night market
               - last shopping
               - jalan kaki ke Talad night market (favourite night market kat sane)
12.00am - balik hostel and lepak lagi

Budget day #2 : Lunch   : 100baht
                        : Grab to Khao San night market      : 85 baht/person
                        : Meal at Khao San + souvenir: 200 baht
                        : Grab Khao San to Neon night market : 48 baht /person
                        : Souvenir at talad night market     : 200 baht
                      
MBK Mall
Talad Night Market
Neon Night Market
Day #5
8.00 am - breakfast and check out
9.30 am - take Grab to Don Muang International Airport
1.20 pm - Bye Bangkok!!!!

Budget day #2 : Grab to Airport    : 117baht
                       
Free n Easy trip Bangkok
NOTA TAMBAHAN:
TOTAL COST: less than 4000 baht

Hostel: tempat strategik and deco cantik. yang penting lengkap.feel like home.murah lagi..
Grab: transport paling convenient kat sane. tuk tuk pon slalu diorang amik mahal.
Discount: susah sangat nak jumpe yang akan kurangkan harge bile membeli.
Night Market: kalau sempat pergila sume night market diorang..happening..



       

Friday, 20 October 2017

MELAKA: INFINITY POOL, SILVERSCAPE SEAVIEW

2 comments

Hallluuuu....baru sempat nak jenguk sini...
kali ni nak review tempat best yang tak ramai lagi pergi kot..
kite g dekat sikit kali ni and feel that infinity pool yang ada...
actually hotel ni baru je lagi siap kot...and above the mall..
but mall tak bukak lagi..cuma cinema je dah bukak..
so, for those yang nak bercuti ke sini memang kena stock up for your food.. 
sebabnye kedai2 or restaurant dalam mall ni memang xbukak ape pon lagi..


konon2 short getaway..dah last minute plan and on public holiday...
so bertabahla sis dengan harge one night tu ye...
kalau korang rajin..actually boleh dapat the whole apartment with 2 bedroom dengan harga below RM200...
malam leh lepak2 kat infinity pool..or else enjoy ur midnight movie kat cinema mall ni...
atau nak g gym, squash and sauna pon ade...
even bbq area pon ade sediakan beside this pool...


NAMPAK MEWAH KAN...HIHI

yang ni master bedroom...and view mengadap ke laut....tenang sungguh rase...
and ade satu lagi room single bed..and 2 bathroom which yg satu tu ade bath tub...
huurrrmm...menarik kan.. :p

view dari atas balkoni..leh usha pool penuh ke tak..
tapi rules nk masuk pool kena pakai swimming suit ye...
atau pakai tight.. :)

petang2 leh lepak minum kopi kat luar ni...ok dah..abih cite dah...
i'm not their agent..so kalau korang nak booking leh la g cari kt airbnb or any other medium of hotel booking yang ade ye.. hihi

psssttt: short getaway mewah acah2..syok jgk lepak sni..

Tuesday, 30 May 2017

TRAVELOG CAMBODIA: ITINERARY AND BUDGET 4D3N SIEM REAP

2 comments
wehuuuu...assalamualaikum...
baru sempat nak update my latest trip aritu...
kebusyan standard la kalau ko dah g bercuti namenye..makanya masuk keje melambak2 la atas meja..
so, here we are...
nak share kat korang Itirenary yang korang boleh follow if korang ke Cambodia..


simple trip and free n easy je sbenarnye...
trip ni jadi pun sebab geram ngan tiket promo time tu...
flight return dapat RM164..not bad la..hihi
so, iti ni pun main redah je..cuti pon last minute approve..huhu

Tuesday, 16 May 2017

MENANG CONTEST BIG BABY FAIR LAZADA

2 comments
weeee....punye lame kan..baru nak update blog nih...
just nak share ngan korang2 sume yang ade tuk bace my blog nih...
tak bace pun aku nak simpan jadi kenangan jugak..haha

aku ni nak kate rajin join contest tu tak jugak..
if free memang aku join la...
and tengok free ke x..

ni cite throwback la ye...
aritu kan Lazada buat kaw2 nye sale sempena birthday Lazada..
aku join jugak contest tu tapi takde rezeki..
then ade contest tuk Baby Fair pulak..aku join jugak lagi...
nah..ni ENTRY tuk contest tu...
dah join memang kadang2 aku ni lupe due date diorang announce winner...
padahal hari2 time tu tengok page Lazada..haha
sampaikan kakak ngan abang aku kate aku ni dah ade share kat Lazada...herhh...


Monday, 10 April 2017

TRAVELOG JOGJA DAY #6 : PASAR BERINGHARJO

2 comments

Assalamualaikum...
wehuuu...finally..sampai jugak kat part last tuk vacation Jogja ni...
mereput orang nak tunggu part final day aku ni agaknye...
its ok..last day ni simple je..

 tuk hari tu nye plan..santai je..
bangun pagi tu lambat sket sebab plan tuk hari last adalah free n easy shopping before fly balik Malaysia..
so, bangun pagi, check out, breakfast and terus ke Pasar Beringharjo..
actually aku takdela nak shopping sangat..
cuma dah ade time tu bole la nak cari pape buah tangan tuk mak ayah aku kan..

pinjam gambar en google..xsempat nk snap aritu..hihi

Thursday, 6 April 2017

TRAVELOG JOGJA DAY #5 : PUNTHUK SETUMBU, CANDI PRAMBANAN, CANDI BOROBODUR, CANDI PAWON, CAMERA HOUSE & MALIOBORO STREET

2 comments

wehuuu...i'm back!!
standardlaa...bukan fulltime blogger gini la gayenye...
ni try nak kejar update entry travel yang ni before next vacay...
hamboooiii..dah ade next vacay tu...haha
ok..2 more entries to go...dah masuk day #5 dah pon ni...

for this entry adalah major highlight ke Jogja...
apsal major??sebab aku teringin sangat nak ke sini lepas belajar sejarah time kat skolah dulu...
aku kan budak nerd...study kena ade visi dan misi..haha..travel aje aku pkir..
ok,tuk iti hari ke 5 still bangun awal pagi subuh sapi'e..hahaha
pagi tu gerak ke Punthuk Setumbu to catch the sunrise kononnye...


Monday, 27 March 2017

LAZADA MALAYSIA BIG BABY FAIR

10 comments




wehuuuu...Lazada 5th birthday's crazy sales still takleh nak move on..
sekali nampak "Big Baby Fair" yang memang ditunggu2 oleh sume parents..
yang xkawen ni pon hari2 duk membelek website Lazada tu..ni baby fair sure yang parents lagi la membelek ni...
membeli tu for sure ade... mane bole tahan tengok sales promotion last week kan...
so,this week...tengok lagi...hiihi
service..still the best.. yang last week sempat grab 3 items... 
one more item waiting for delivery..

usha2 website arini nampak "Lazada's Big Baby Fair" yang 
mana berlangsung start 27 Mac till 2nd April..
yang best korang boleh enjoy the promotion up to 85% tu...sape yang tak tengok tu memang rugi sangatlaaa... 
boleh kata sume barang baby dan keperluan baby ada dijual di Lazada..
dan untuk ibu2 and parents yang bekerja no more excuse tuk tidak shopping for your kids kan..
for me yang single ni plak..still ok for me tuk tengok baby fair..
almaklumla..anak buah ramai ok..haha
lame2 makcik die ni yang lebih2 beli baju baby..hahaha
so, jangan lepaskan peluang...
put Lazada into ur favorite search like me..hahahaha...


TRAVELOG JOGJA DAY #4 : GUNUNG MERAPI, TAMAN SARI, GUMUK PASIR, PANTAI PARANGTRITIS & MALIOBORO

2 comments



Wehuuu...assalamualaikum...
fuhhh..kebusyan tahap melampau...
ok jom continue my journey on day #4...

tuk yang hari ke 4 jugak adalah tempat wajib korang pergi kalau ke Jogja..
misi mengejar sunrise...
awal pagi pukul 430 dah bangun terus menuju ke Gunung Merapi...
sampai sane solat siap2 before naik jeep untuk ke kaki gunung...
sampai je kat kaki gunung gelap lagi..so bole la korang nak setup kamera ke ape tuk tunggu sunrise..
 

 

Friday, 17 March 2017

LAZADA BIRTHDAY BLOGGER CONTEST 2017

No comments
assalamualaikum...
hari ni kite selit jap entry special for Lazada dulu eyh..
boleh kate hari2 bukak website Lazada..
tetibe bukak page ni nampak lain plak..
SsshHHHhhh...
opppssss..
Happy 5th Birthday LAZADA!!!!
hurrmm..ape lagi..jom la kite terjah sebab sekarang Lazada tengah ada potongan harga diskaun sampai 90% starting 22-24 mac ni...
so take note siap2 ok..


http://www.lazada.com.my/ 

Monday, 6 March 2017

TRAVELOG JOGJA DAY #3: GOA PINDUL,HUTAN PINUS,PANTAI TIMANG,SELLIE COFFEE & ALUN2 KIDUL

5 comments

halluuu....fuhhh..berpeluh nak kejar mase nak update trip nih..
ok..day #3 dah...yang ni antara major places jugakla kat Jogja..
antara tempat wajib yang  korang kena singgah kalau ke sane...

yeapp..jom jela layan tuk hari ke 3 la kirenye kat sane kan..
pagi2 lagi dah bangun and breakfast dulu kat homestay...
menu??not bad..nasi soto..hihi..