Thursday, 29 September 2016

TRAVELOG VIETNAM : DAY #1 HCM - DA LAT

No comments


morning!!!
mood coffee vietnam tak abis lagi gamaknye...haihhh
ok starting this entry will cover day by day punye entry plak..
so details will be based on the iti ok..
anything yang sempat and aku ingat nak share akan di share la ye...
 
Day 1 (21 sept)

9.00 am - Sampai HCM 10.30am - Jalan kaki ke Saigon Backpackers Hotel check booking untuk 23 Sept 
- Check bilik kosong tuk check in half day mandi and letak barang  
11.30am - Jalan area District 1 cari package ke Da Lat & Mui Ne
- Jalan2 area Pasar Ben Thanh and survey harge tuk shopping 24Sept
 

05.30pm - Balik hotel, mandi and siap2 check out
8.00 pm  - simpan separuh beg kat tour office and jalan2 area district 1  
9.00 pm  - lepak kat office tour tunggu time nak naik bas
11.00pm - naik sleeping bus ke Da Lat



banyak lagi part tak cover ni..


Tuesday, 27 September 2016

TRAVELOG VIETNAM: FULL BUDGET 5D4N BELOW RM500

No comments
assalamualaikum...
as promise la kan...semalam nak combine budget ngan iti tak sempat..
baru ade time nak buat list of budget yang habis kat Vietnam trip..
dah namenye bukan diva nye trip kan..so xdela bermewah2 ye..
selagi boleh kurangkan bajet kite try our best..kahkah...

ok..so here we are...
meh nak share ngan korang bajet yang mampu aku recall tuk trip kali ni..
so far within my personal budget lagi la..
shopping tu korang kena bajet sendiri la nanti eyh..
sebab memang mule2 buat iti tuk vietnam ni xmasuk agenda shopping tu..konon laa 
and budget ni jugak tak termasuk makan2 and coffee cost kat sane..
yang tu tengok jugak mcm mane kenyangnye korang kalau dah dapat shopping kan..



AMARAN KERAS:
* budget tidak termasuk perbelanjaan untuk makan, shopping dan kos tersembunyi yang lain.. hihi
* kos juga adalah hasil perkongsian kos 3 orang travel partner
* kos makan di Da Lat dan Mui Ne paling minimum disebabkan makanan halal yang tak dijumpai..



Monday, 26 September 2016

TRAVELOG VIETNAM: FULL ITINERARY 5D4N:HCM-DA LAT-MUI NE

11 comments
wehuuu....i'm back already..hiks..
alhamdulillah my trip went smoothly..
walaupun macam2 jugak cite and warning aku dapat sebelum this trip..
this time xdela jauh pon aku g..standard la aku jalan dekat2 je.. tapi agak penat jugakla...huhu
selalunya org ke sini nak shopping kaw2..tapi for me shopping tu sampingan dari trip..
lame dah tak g jalan2 ksoongkan poket..so memang kena cari plan lain nak lari dari lepak lame2 kat tempat shopping tu..
so, meh nak share ngan korang yang nak jalan2 the other side of Ho Chi Minh City..

so for this trip aku cover 3 tempat..
Ho Chi Minh -Shopping
Da Lat - enjoy the scenery and cold weather (ala2 cameron higlands)
Mui Ne - padang pasir and beach



but really appreciate this trip sebab new experience g travel city by city naik bus..
satu lagi goal aku adalah nak try trip by train plak..
hurrrmmmm..yang tu nantila menyusul..
so, jom tengok iti tuk 5 hari aku kat sane...semalam baru balik..fresh nih..



Monday, 5 September 2016

TRAVELOG SINGAPORE:MRT ROUTE TO BEST ATTRACTIONS IN SINGAPORE

4 comments

hallluuuu...ok ni final entry tuk trip Singapore kali ni...
just sharing mane yang aku rase dapat share ngan korang..
tak tahu la ade yang abce ke x blog ni kan..hahaha

ok..kali ni nak kasi korang direction to must visited places kt Singapore ni..
sebabkan my trip ni via public transport..so makanya memang MRT pilihan terbaikla..
lagipun service MRT ni senang and paling mudah tuk korang guna..




paling senang korang nak faham...korang print color maps ni siap2..
and it will be ur bestfren bile sampai sane..trust me..hahaha
make sure print tu nampak station2 tu punye name..hihi..
ok..jom tengok antara palces yang korang leh g gune MRT ni...
tapi tengokla jugak time nak book hotel tu korang akan duduk area yang paling dekat ngan station mane..
nak senang duk area Bugis sebab that station antara station yang bole beli tourist pass.. 

Friday, 2 September 2016

TRAVELOG SINGAPORE:PERMAINAN WAJIB TRY DALAM USS

3 comments
wehuuuu...sementara semangat holiday tak abis lagi ni better aku update cepat..
almaklumla..kang xde masa sure tak berupdate blog ni..
elok sangatla dengan title "sunyi" tu kan...

ok..entry kali ni nak share dengan korang games yang wajib korang try kalau g USS
hurrmm..kalau ikutkan memang tak sempat la nak try sume game tuk satu hari tu..
tempat dah la besar..ngan nak beratur take turn main lagi..
tu belom amik kire badan dh penat and lapar tu..hihi...so choose ur games wisely..hihi

ok jom tengok ape yang best...
aku rank ikut paling the most yang paling best la eyh..
tapi ikut aku nye rank ni adalah ikut orang yang suke challenge...
masuk2 je korang kena lari ke kanan dlu..





Thursday, 1 September 2016

TRAVELOG SINGAPORE:JB KE USS VIA PUBLIC TRANSPORT

2 comments

wehuuu...assalamualaikum...
alhamdulillah...mampu tuk up satu entry lagi..
yang ni best..new experience tuk aku..
for me..the best part tuk trip kali ni adelah menggunakan public transport..
alaa..tak susah mane kalau kite wat research dulu b4 g..gigih sket la..
ok..kali ni meh nak share kat korang cara nak ke USS dari JB guna public transport..
so, details la sket nanti senang korang nak siap2 bajet kan...

trip kali ni hanyalah menggunakan.. BAS, MRT, MONORAIL dan JALAN KAKI
so, be prepare dengan kasut yang paling selesa korang pakai..
tapi kalau dah namenye trip..sakit pon bole hilang kan..
ok..jom tengok route ke USS..