Friday, 11 March 2016

FULL ITINERARY & BUDGET : 4D3N SABAH

37 comments





assalamualaikum....

weee...dah balik bercuti kena buat report sket...hihi

ok, kali ni naikkan iti tuk ke Sabah plak...

mane yang ade plan nak ke Sabah tu bole la refer kat sini k..

and mane yang nak privately tnye leyh je pm...


trip kali ni
saya rase cam menjangkaui batas saya slalu g trip..

sebabnye??shopping pon termasuk dalam trip ni..

haiiihhh..jenuh la nak cover nafsu nak membeli ni..

last menggila shopping pun kat Bandung dulu..hihi

okla...so here we are...full iti and budget kali ni..







BUDGET 4D3N 


Tiket Flight AA                 : RM 170 (return)

Accommodation               : RM 104/pax RM520 -2 nights (Marina Court Kota Kinabalu)

Accommodation               : RM 20  - RM100 - 1 night (Ceaser's Place Kundasang)

Rental Car                       : RM 52/pax  - RM260 (RM 130/day)

Parasailing                      : RM 70/pax

Snorkeling                       : RM 50/pax (RM33/2 pulau, RM10 snorkeling gear, RM10 life jacket)

Luggage (balik)                : RM 6/pax (20kg=RM31)

Minyak Kereta                  : RM 48/pax

Dinner Seafood                 :  RM 35/pax

Tiket

Kinabalu Park                   : RM 3

War Memorial Park            : RM 2

Dairy Farm                      : RM 5

Rumah Terbalik                : RM 10.60

Ikan Kelah                      : RM 3

Pulau                             : RM 5   


TOTAL COST                    : RM 583.60


 (budget tuk korang shopping pearls and barang2 makan kat sane depends on how u spend k..)


ITINERARY 4D3N 


Day 1: 05 Mac 2016


11.55Am - Arrive at Kota Kinabalu airport

1.00 pm  - Send to Marina Court by Abg Seran (Rental car owner)

1.30 pm  - Check in, Solat

2.00 pm  - Hunting lunch, Shopping at Pasar Filipina, snorkeling trip for tomorrow,layan sunset kat Waterfront

6.45 pm  - Balik ke apartment, mandi, solat

7.30 pm  - Dinner seafood area night market, shopping at night market Kampung Nelayan and midnight movie

1.30 am  -balik apartment & zzzzzz


(hari pertama dan kedua kekdah jalan2 adalah free and easy without any transport..jalan kaki je..)




Day 2 : 06 Mac 2016


7.30 am    - Breakfast siap2 dalam apartment (beli roti siap2)

8.00 am    - naik bot ke Pulau Manukan di Pasar Filipina

8.30 am    - Free n easy snorkeling at Pulau Manukan (Parasailing here)

12.00 pm  - Boat transfer to Pulau Sapi

3.00 pm    - balik ke Pasar Filipina, tapau lunch then balik apartment bersihkan badan and makan kat apartment je

7.00 pm    - Abang Seran bagi kereta awal tuk kitorang jalan2 malam

7.30 pm    - Tanjung Aru for dinner

10.00 pm  - Round area bandar KK, lepak mall depan apartment

12.30 pm  - balik apartment,packing barang and zzzzzzz






manukan island











Day 3 : 07 Mac 2016


7.30 am   - Breakfast dalam apartment je

8.00 am   - Start journey to Kundasang

10.00 am  - Singgah Rumah Terbalik, Kinabalu Park, lunch at KFC Kundasang

2.00 pm   - Check in at Ceaser's Place, solat

3.30 pm   - Gerak ke Tip of Borneo (will take around 2-3 hours to arrive)

6.00 pm   - layan sunset sampai lebam

7.30 pm   - balik ke Kundasang, singgah lunch Pizza

11.00 pm - sampai chalet, mandi, solat then zzzzzz






Tip of Borneo


Day 4 : 08 Mac 2016

6.30 am    - Breakfast kat chalet with mountain view

7.00 am    - selfie & menikmati view Gunung Kinabalu dari chalet
7.30 am    - Gerak ke Dairy Farm
8.00 am    - Amik gambar view gunung Kinabalu sampai pengsan, makan aiskrim
10.00 am  - Singgah War Memorial Park, lunch at KFC, Sabah Tea, Sungai Tagal (ikan klah) and terus ke KK
5.30 pm    - arrive at KK and terus ke airport
7.30 pm    - check in luggage and lepak kat McD 
9.25 pm    - depart to KL

all in all, this trip
saya rase new experience tuk saya..
g ngan mak2 orang and ade yang single jugakla..
and this trip 1st time trip ngan budak2 office saya ni..
ape pon memang the best la..bole plan tuk next trip plak nanti...
tuk full iti day by day, and contact number yang lain2 tu macam biase la ye..
wait for my next entry.. :)









37 comments :

  1. Subahanallah cantiknya... :)
    Rindu nak pergi Sabah lagi terutama Kundasang...!

    ReplyDelete
  2. Marilah ke lombong mamut pula . .di Ranau .

    ReplyDelete
  3. Hi. Ade contact no kereta sewa tu tak? Tq

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...nak tanya...rental car tu macam mna nak ambik yer..berapa cas sehari..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. call number en saaran tu..
      ade sy bg kt komen atas ni..
      nnt deal ngn die and die akan anta kt mane kite duk...rm130/day

      Delete
    2. Call masa dah sampai kat airport KK ke macam mana kak??

      Delete
    3. xlaaa..dah deal siap2 dgn die dlu dah sblum tu..
      means dah booked siap2..

      Delete
  5. xla...deal siap2 dari sni..
    so smpai airport sne..call die nnt die anta kete..

    ReplyDelete
  6. Nak tanya, package snorkeling tu amik dari mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitorang amik ngan abang kepada abang Aladdin kat pasar filipin tu...
      ce tgk kat entry ni..

      https://travelogsunyi.blogspot.my/2016/03/travelog-sabah-snorkeling-package.html

      Delete
  7. Replies
    1. ok je..saga..not bad..rental pon ok..

      Delete

  8. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  9. Rinduuu Trip kengkawan...
    Lets do it one more time weh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak..kantoi dh die jmpe blog aku..kahkah...
      bile..aku on je..mabul syok ni..

      Delete
  10. Sangat teringin nak bawa family sekali. InshaAllah tahun depan bulan 7. =)

    ReplyDelete
  11. Boleh sya dapatkan contact number car rental

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole call nombor ni..
      En Saaran- 0168816736

      Delete
    2. Kereta Sewa Afra Kota Kinabalu
      Menyediakan Kereta Sewa serendah RM70/day

      Whatsapp : 0128031380
      Whatsapp : 0128031380

      Delete
  12. ceaser place tu ok x? ambil standard room ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik yg ade 2 bilik...
      view cantik kat situ..not bad..ok la..worth for money..

      Delete
  13. Salam, boleh ke saya mintak no admin, saya berminat nak pergi sabah bulan depan. Nak tnye skit pasal travel ni semua. Trime kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pm sy di FB..or else tnye je kat sni..
      sume sy dh share kt sni rsenye.. :)

      Delete
  14. Assalamualaikum sis,
    Nak tanya pasal rental car tu. RM260 utk berapa hari? Thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmslm...sehari RM130
      tu total tuk 2 hari..

      Delete
  15. Hi I from Indonesia I want to ask more. Can I get your number please?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Annisa..u can pm me at my Facebook Page..Tq

      Delete
  16. Salam hai. Nice sharing. Boleh saya tahu apa nama hotel/tempat yg miss menginap masa kat sabah? or miss ada suggestion utk sebarang tempat yg murah/affordable utk menginap masa kat sana. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceaser's Place..
      yang ni pon best dah...bngun2 boleh tgk view gunung kinabalu..
      saya amik yang 2 rooms..worth for money..

      Delete